Category: Architectural Concrete

2017 Fulton Award - WINNERS

FA 2017   webpage architectural w

WINNER: Architectural Concrete

Zeitz MOCAA (Museum of Contemporary Art Africa)

Judges' Citation:

Concrete is the main finishing characteristic of this project which has innovatively retrofitted one of Cape Town’s most iconic industrial relics namely the Grain Silo at the V&A Waterfront.

This original redesign of the interior created new functional spaces for galleries, foyer and pause spaces, exposed staircases, transparent lifts and an administration area. This was supplemented with a new sculptural atrium carved out from the heart of the silos’ existing cylindrical concrete structures. Newly fitted skylights flood the interior spaces with natural light in a magical way whilst the old basement and roof top areas are activated with new uses.

Maintaining the integrity of the old concrete structures and blending it sympathetically with new stabilising concrete work and finishes, this project managed to uniquely reinvent a historical Cape Town landmark. Retrofitting the existing architectural and structural elements such as the silos, with new uses by using bold and dramatic interventions has created a truly remarkable architectural asset not only for the art world and Cape Town, but indeed for South Africa. This is therefore, a deserved winner of the Fulton Award in the “Architectural Concrete” Category.

 

Location:  Cape Town (Western Cape)
Submitted by:  V & A Waterfront Holdings (Pty) Ltd
Client:  V & A Waterfront Holdings (Pty) Ltd
Principal Agent:  Mace Management Services
Main Contractor:  WBHO
Specialist Sub-Contractors:  Q & A Coring Cutting & Scanning, World of Decorative Concrete
Suppliers:  AfriSam, Concrete Worm

 

FA 2017 webpage architectural c

Commendation: Architectural Concrete

Sol Plaatje University Library C004

Judges' Citation:

The use of an integrated external skin which blends walls with an ‘origami-like’ roof which is functionally, structurally and technically independent from its inner building core is a unique feat. The resultant continuous 2.7 m wide perimeter void between the external envelope and the floor plates acts as a thermal duvet between the non-insulated external shell and its habitable building, and in which all vertical movement and services are located. In addition, the walls were slid whilst being supported off the ground on very slender columns. This allows for a ground level which is transparent and which allows for it to become public space. Infill panels in the shell allowed for the management of shrinkage stresses

The contractor executed the unusually demanding staging and shuttering of huge areas of free-standing external envelope walling to the highest possible standards and delivered a highly refined, consistently silky off-steel architectural concrete surface finish.

This project is worthy of a commendation in this category.

 

Location:  Kimberley (Northern Cape)
Submitted by:  Murray & Dickson Construction
Client:  Sol Plaatje University
Principal Agent:  AECOM
Main Contractor:  Murray & Dickson Construction
Specialist Sub-Contractors:  Lafarge
Suppliers:  Uni-Span

Architect: Mark Horner - designworkshop : sa
Structural Engineer: Heinrich Stander - Aurecon Group

 

 

Location:  Kimberley (Northern Cape)
Submitted by:  Murray & Dickson Construction
Client:  Sol Plaatje University
Principal Agent:  AECOM
Main Contractor:  Murray & Dickson Construction
Specialist Sub-Contractors:  Lafarge
Suppliers:  Uni-Span
Architect: Mark Horner - designworkshop : sa
Structural Engineer: Heinrich Stander - Aurecon Group

Members Login

Please login to activate the Members Section menu bar